Ponedjeljak, 23.04.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi  **   Pretrazivac Postova  **   Forum Clanovi  **   Pravila Forum-a  **   RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » LJEKOVITE TRAVE (Ljekovite trave i recepti)
LJEKOVITE TRAVE
Sultan-Mirza™ Post broj: 1 - Subota, 06.04.13, 22:09
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
BIJELI GLOG

Glog se još od srednjeg vijeka primjenjuje kod bolesti srca i žila, kao tonik i umirujuće sredstvo za srce. Aktivne tvari gloga danas su nam dobro poznate i njegovo su djelovanje znanstvenici potvrdili brojnim istraživanjima na srčanim bolesnicima. Prema mišljenju organizacije (New York Heart Association), pripravci od gloga pripadaju u red onih biljnih lijekova čije je djelovanje klinički najopsežnije dokumentirano. Unatoč tome, prije uporabe nužna je liječnička dijagnoza, jer je insuficijencija srca nedvojbeno bolest koja skraćuje životnu dob.

DROGA:

CRATAEGI FOLIUM CUM FLORE, CRATAEGI FLOS, CRATAEGI FOLIUM, CRATAEGI FRUCTUS: Za sušenje beremo listove i cvjetove, samo cvjetove ili samo listove, a ujesen i crvene plodove. Cvjetove beremo prije nego što se otvore, jer inače tijekom sušenja otpadaju latice. Svježi listovi gloga imaju osobit, nekima i neugodan miris koji privlači kukce. Uzrok su brojni amini koje sadrži biljka. Glog sušimo oprezno i čuvamo na suhome, u zatvorenim posudama, jer cvjetovi inače ubrzo posmeđe. Pritom se mijenjaju i aktivne tvari. Suha droga ima ugodan miris i blago gorak okus.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Obje vrste gloga rastu u grmlju, živicama, na šumovitim obroncima. Cvjetaju od svibnja do srpnja. Crveni glog cvjeta kasnije od bijeloga. Glog je vrlo lijep u vrtnim živicama i ujesen privlači brojne ptice.

SRODNE VRSTE: Na Balkanu i uz jadransku obalu raste još više vrsta gloga, a oni se također koriste za liječenje. Po aktivnim tvarima ponešto se razlikuju od opisanih vrsta.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Cvjetovi i listovi sadrže dimerne i polimerne procijanidine (1-3%) koji potječu iz katehina i epikatehina. Usto sadrže flavonoide (1-2%) kao što su kvercetin, hiperozid, rutin, viteksin i brojni drugi. Flavoni i flavonoli prisutni su kao glikozidi. Velik je broj takvih kod kojih je šećer ugIjikovom vezom neposredno vezan na osnovnu strukturu (C-glikozidi). Značajni su i aromatični amini (diizobutilamin, tributilamin, izoamilamin, etanolamin, kolin, etilamin), aminopurini (adenin, adenosin, guanin), polihidroksiflavonoli, flavani i katehin te epikatehin. Plodovi sadrže 2-3% procijanidina, koji se razlikuju od onih u listovima i cvjetovima, flavonoide (iako manje nego u cvjetovima), dok je količina triterpenskih kiselina u sva tri oblika droge gotovo jednaka.

DJELOVANJE I UPORABA: Kod djelovanja gloga najvažniju ulogu imaju procijanidini i flavonoidi. Pod njihovim utjecajem povećava se snaga srčanog mišića (pozitivno inotropno djelovanje). Poboljšavaju prokrvljenost srčanog mišića, jer šire koronarne žile i povećavaju podnošljivost miokarda na pomanjkanje kisika. Snizuju tlak u perifernim žilama. Potiču otkucaje srca i pojačavaju njegov rad, zbog čega dolazi do blagog snižavanja tlaka. Općenito povećavaju aktivnost srca. Glog koristimo kod blagih oblika poremećaja otkucaja srca, odnosno bradikardije, kod presporog bila. Glog je srčani tonik pri početnom smanjivanju srčane aktivnosti. Osobito je preporučljiv za dugoročno liječenje srca, kad još ne trebamo pustikaru, pri blagim oblicima poremećaja bila, visokog tlaka i ateroskleroze. Aktivne tvari gloga poboljšavaju prihvaćanje glikozida u srčanom mišiću. Tako možemo ograničiti količinu srčanih glikozida, kako im se ne bi smanjio učinak. Uspješno ga koristimo pri smanjenu kapacitetu srca (srce u starosti), pri povišenom tlaku, osjećaju pritiska u predjelu srca i kod drugih oblika nepravilnog rada srca.

PRIPRAVCI:

ČAJ: Od jedne čajne žličice droge spravljamo oparak, koji treba stajati 15-20 minuta. Pijemo tri do četiri puta na dan, po jednu šalicu svježe spravljenoga čaja. Uzimamo ga najmanje 4-6 tjedana. Često je preporučljiva i stalna uporaba, svakako pod nadzorom liječnika.

TINKTURA: 20 g svježe osušenih cvjetova prelijemo sa 100 ml 70%-tnog alkohola. Uzimamo triput na dan po 20 kapi.
Sultan-Mirza™ Post broj: 2 - Subota, 06.04.13, 22:12
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
KOMORAC

Komorač se uzgajao još u antici, a iznimno se cijenio zbog ljekovitog djelovanja kod bubrežnih, i želučanih tegoba te kod očnih bolesti i lošeg vida. Kod tegoba s očima koristio se tijekom cijelog srednjeg vijeka, takve su se navike djelomično očuvale i do danas. I u suvremeno ga doba ponajviše koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkada i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti.

FOENICULI FRUCTUS: Beremo ne posve zrele štitce, koje dobro osušimo, a nakon toga sa stapki skinemo plodove. S obzirom na sastav eteričnoga ulja, postoje dvije kulturne inačice koje se međusobno razlikuju i prema veličini plodova. Slatki komorač ima veće plodove slatkasta okusa, a drugi manje plodove s izraženijim gorko ljutim okusom.

FOENICULI AETHEROLEUM: Hlapivo se ulje dobiva vodenom destilacijom iz svježih sjemenaka. Komorač se često uzgaja u srednjoj i istočnoj Europi, Rumunjskoj i Egiptu. Ulje ima sladak, ljut okus te karakterističan, ugodan miris.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Kod nas pravi komorač raste na kamenitim obroncima sve do granica utjecaja mora, jer mu je potrebno mnogo topline. Možemo ga uzgajati i u vrtovima. U primorju se uzgaja posebna vrsta komorača s odebljalim lisnim bazama, koji se konzumira svjež, u salati, ili pirjan kao ukusno povrće. Može se uzgajati i na drugim mjestima. Nakon cvatnje, i plodove koristimo u svrhu liječenja.

SRODNE VRSTE: U vrtovima uzgajamo kopar (Anetbum graveolem L.), koristimo ga kao dodatak salatama, ribljim jelima i ukiseljenim krastavcima. Njegovo hlapivo ulje ima vrlo ugodan miris i slatkast okus, koji se pri sušenju brzo gubi. Svježa biljka i plodovi pogoduju probavi i uklanjaju vjetrove.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Plodovi sadrže približno 4% hlapivog ulja u kojemu ima ponešto slatkoga anetola. Tipičan sastojak ulja jest fenhon, koji mu daje karakterističan gorak i ljut okus. Usto se u ulju nalaze i metilkavikol, anisaldehid te brojni drugi sastojci. Plodovi sadrže i bjelančevine i masno ulje.

DJELOVANJE I UPORABA: Komorač i njegovo hlapivo ulje djeluju slično kao aniš. Opuštaju grčeve u dišnim i probavnim organima, rastjeruju vjetrove, djeluju antibakterijski i potiču izlučivanje žlijezda dišnih organa. Komorač se smatra najboljom drogom u dječjoj medicini. U ljekarnama postoje pripravci od komorača protiv kašlja, a i narodna medicina poznaje cijeli niz načina njegove uporabe. Utjecaj na bolesti dišnih organa izraženiji je nego kod aniša. Kod probavnih tegoba dojenčadi i manje djece koje su povezane s grčevitim bolovima čaj pouzdano ublažava grčeve, otpušta vjetrove, stabilizira bakterijsku floru crijeva i tako sprječava štetna vrenja, potiče apetit. U narodnoj se medicini koristi kao čaj od kima, za pospješivanje dojenja kao i za ispiranje očiju pri upalama očne spojnice.

ČAJ: Svježe izmrvljene ili mljevene plodove oparimo vrućom vodom i ostavimo pokrivene 3-5 minuta. Za odrasle uzimamo dvije čajne žličice, za djecu jednu. Čaj pijemo dva do tri puta na dan. Možemo ga spraviti i s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja grčeva dišnih organa koristimo ga kao dodatno ljekovito sredstvo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja, hripavca i astme.

UPORABA U VETERINI: Kod kolika i nadutosti trbuha u domaćih životinja komorač pomaže u obliku čaja kao i umiješan u hranu. Konjima s izraženim tegobama u dišnom traktu uspješno ublažava znakove bolesti. Umiješan u hranu poboljšava apetit. Čaj za napajanje pčela povećava njihovu otpornost na bolesti.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod propisane ih uporabe nema. Droga je prikladna za djecu. Unatoč tome, koristimo je samo dok simptomi ne nestanu.
Sultan-Mirza™ Post broj: 3 - Subota, 06.04.13, 22:17
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
KAMILICA

Latinski naziv Matricaria potječe od riječi majka, odnosno matrix, što znači majka i maternica. To ukazuje na njezino prvotno korištenje kod porođaja. Kamilica je danas najpoznatija ljekovita biljka, koja se u jednakoj mjeri koristi u službenoj i u narodnoj medicini, njezini sastojci i aktivne tvari dobro su istražene.

MATRICARIAE (CHAMOMILLAE) FLOS: Cvjetove beremo za suha vremena, brzo ih sušimo i čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Inače droga brzo gubi hlapivo ulje. Nakon godinu dana čuvanja količina hlapivog ulja smanjuje se za polovicu. Suha droga ima snažan, ugodan miris i aromatičan, blago gorak okus. Glavni su izvoznici droge Argentina, Egipat i istočnoeuropske zemlje.

CHAMOMILLAE AETHEROLEUM: Hlapivo se ulje dobiva vodenom destilacijom iz cvjetova. Ono je gusto tekuće, modre ili zelenkasto modre boje. Nema ga u prodaji.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Raste u cijeloj Srbiji, BiH i Hrvatskoj, na obrađenim tlima, uz putove i ruševine, kao poljski korov.

SRODNE VRSTE: Rimska kamilica (Chamaemelum nobile (L.) Allioni; Anthemis nobilis) u zapadnoj Europi, osobito u Francuskoj, Engleskoj i Belgiji, ima sličnu važnost kao što kod nas i u zemljama njemačkog govornog područja ima prava kamilica. Činjenica da se u zapadnoj Europi pod nazivom »kamilica« podrazumijeva jedna druga biljka već nas je često vodila do zabune. U engleskoj i francuskoj literaturi pravu kamilicu nalazimo pod nazivom »njemačka kamilica«.

Cvjetovi plemenitog jarmena (CHAMOMILLAE ROMANAE FLOS) u tim se zemljama koriste kod sličnih tegoba kao i kod nas prava kamilica, iako se aktivne tvari obiju vrsta izrazito razlikuju. Plemeniti jarmen se prije svega koristi kod smetnji u probavnom traktu. Za njegovo hlapivo ulje karakteristični su esteri anđelikine kiseline i seskviterpeni (nobilin). Droga sadrži slične flavonoide kao prava kamilica. Hidroperoksidi koje sadrži djeluju antibakterijski i posvjeljuju kosu. Djeluju i kod živčanih smetnji, ali ta »antiagresivna« aktivna tvar još nije posve istražena. U Francuskoj, koja je glavni proizvođač te droge, godišnje se proizvede 75 tona suhih cvjetova.

Lažnu kamilicu (Chamomilla suaveolens (Pursh)) Rydberg (syn. Matricaria discoidea DC.) raspoznajemo po tome što ima ugodan miris koji podsjeća na ljekovitu kamilicu, a nema bijele jezičaste cvjetove. Raste uz puteve kao korov, u nekim područjima Hrvatske vrlo rasprostranjeno. Djeluje spazmolitički.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: U cvjetovima se nalaze četiri glavne skupine aktivnih tvari: eterično ulje, flavonoidi, kumarini i polisaharidi. Eterično ulje (0,5-1,5%) sadrži cikličke seskviterpene, kao što su kamazulen i razni bisabololi. U drogi se nalazi matricin, bezbojni proazulen gorka okusa. Iz tog seskviterpenskog laktona tek pri vodenoj destilaciji eteričnoga ulja nastaje modro obojeni kamazulen. U čaju koji stoji dulje vrijeme matricin se djelomično mijenja, pa čaj zbog toga tamni.

DJELOVANJE I UPORABA: Matricin u čaju i kamazulen u hlapivom ulju djeluju protuupalno (antiflogističko djelovanje). Za djelovanje čaja zapravo su značajni brojni flavonski i flavonolni glikozidi. Novija su istraživanja pokazala da flavoni imaju spazmolitički učinak. Usto, djeluju antimikrobno i antiflogistički. Nastanak upala najintenzivnije sprječava flavon apigenin. Među kumarinima važni su umbeliferon i herniarin. Kao sastojak hlapivog ulja i abisabolol djeluje antiseptički i protuupalno te sluznicu želuca štiti od nastanka čireva. Kamilica potiče zacjeljivanje rana, sprječava djelovanje bakterijskih otrova (toksina) i potiče metabolizam kože. Osobito su važne sluzi. Sluzi i drugi polisaharidi ponajprije djeluju u vodenim pripravama. Različiti polisaharidi stimuliraju fagocitozu makrofaga i granulocita. Tako su i znanstveno potvrđene brojne preporuke za primjenu koje potječu iz narodne medicine. Drogu koristimo za želučane i crijevne bolesti. Kod upale želučane sluznice još je i danas preporučljiva i učinkovita ulkusna kura. Važno je samo za nju odvojiti dovoljno vremena i pravilno je provesti. Zbog spazmolitičkog djelovanja čaj od kamilice ublažava bolove kod menstruacije, kod žučnih i crijevnih kolika. Kamilica aktivira tjelesne obrambene sustave kod akutnih i kroničnih infekcija. Često se koristi i u homeopatiji, osobito u liječenju djece i u ginekologiji.

UPORABA U VETERINI: Primjenjujemo je za iste indikacije kao i kod ljudi. Masti s kamilicom vrlo su djelotvorne kod upala vimena. Mljevenu drogu koristimo za posipanje rana. Čaj i razrijeđenu tinkturu primjenjujemo u oblozima i za ispiranje rana.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod dugotrajne uporabe prevelikih količina droge dolazi do nervoze i vrtoglavice.

PRIPRAVCI:

ČAJ: Dvije čajne žličice droge spravljamo kao oparak. Pijemo po tri do četiri šalice na dan. Čaj koristimo za grgljanje kod upala usne šupljine i ždrijela. Kod upala kože, opeklina, nakon kvarcanja, kod nečiste kože i osjetljive dječje kože koristimo čaj za pranje ili parne kupelji.

TINKTURA: Kupujemo je u ljekarni ili je spravljamo sami. 20 g suhe droge prelijemo sa 100 ml 70 postotnog etanola.

INHALACIJE: Za inhalacije koristimo čaj ili 15-20 kapi tinkture.

KUPELJI: 100 g droge prelijemo litrom vode i ostavimo da pokriveno odstoji 15 minuta. Vodi za kupelji možemo dodati i tinkturu. Kupelji pomažu pri upalama kože i sluznica, kod kroničnih ekcema, svrbeža kože i hemoroida.
Sultan-Mirza™ Post broj: 4 - Subota, 06.04.13, 22:24
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
NEVEN

Ljeti je teško i zamislili uri bez narančastih ili žutih cvjetova nevena koji nas raduju sve do jeseni. Njegova omiljenost u vrtu barem se nekim zemljama središnje i sjeverne Europe nadmeće s omiljenošću primjene u medicini, šio je doista i opravdano. Prve iznimno lijepe slike nevena nalazimo u znamenitom biljnom kodeksu Benedicta Rinija. Nastao je oko 1450. godine, a zahvaljujući slikama, služi nam za raspoznavanje biljaka i njihovih srednjovjekovnih botaničkih naziva.

CALENDULAE FLOS SINE CALICES: Ubiremo narančaste ili žute jezičaste cvjetove karakteristična mirisa i blago aromatična okusa. Brzo i dobro osušene cvjetove čuvamo u zatvorenim staklenim posudama. Tek rijetko koristimo cijele glavice ili cijele biljke.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Neven je u našim vrtovima omiljena ukrasna biljka, bilo s jednostavnim ili punim, narančastim ili žutim glavicama. Cvate od lipnja do kasne jeseni. Često se samozasijava. Pomaže u liječenju tla zaražena nematodama.

SRODNE VRSTE: Ljekovitom nevenu vrlo je sličan divlji neven (Calendula arvensis L.). Ta vrsta uspijeva po poljima i vinogradima u primorskim krajevima. Ondje se često koristi umjesto ljekovitoga nevena. Njegovi sastojci, osobito saponini arvenozid A i B, djeluju antiinflamatorno – sprječavaju upale. Još nije poznato jesu li tijekom stoljeća iz te vrste uzgojeni brojni kultivirani oblici nevena.

SASTAV I AKTIVNE TVARI : Suhi cvjetovi sadrže triterpenske saponine (2-10%), osobito glikozide oleanolne kiseline. Osim toga, u drogi se nalaze i triterpenski alkoholi, osobito faradiol i 4-taraksasterol.

Cvjetovima žutu boju daju flavonolni glikozidi (0,2-1%) i različiti karotenoidi (1,5-3%). U narančastim cvjetovima nalazi se više p-karotena i likopina, a u žutima više ksantofila. Eterično ulje (0,2-0,3%) sadrži najviše seskviterpenskih alkohola. Sastavni su dijelovi droge i kumarini skopoletin, umeliteron i eskuletin, kao i poliacetileni i 15% polisaharida topivih u vodi.

DJELOVANJE I UPORABA: Nevenovo eterično ulje djeluje protiv brojnih mikroba, a saponini sprječavaju nastanjivanje gljivica (fungistatičko djelovanje) na koži. Triterpenski alkoholi, osobito faradiol i 4-taraksasterol sprječavaju upale (antiinflamatorno djelovanje), pa stoga pripravke od nevena koristimo za liječenje kožnih oštećenja, kao i u kozmetici. Važan je i utjecaj nevena na zacjeljivanje rana. On, naime, potiče djelovanje fagocita i nastanak novih stanica (granulacija). Potiče optok krvi i tonus kože. Pritom pored drugih faktora djeluju i karotenoidi. Polisaharidi stimuliraju imunološki sustav. Saponini nevena kod pokusa na životinjama snizuju količinu lipida u krvi, Iscrpine nevena štite od čireva na želucu i crijevima, djeluje protektivno. Neven djeluje slično kao i brđanka, a pritom ne nadražuje kožu. Kod osjetljive kože i kože koja je sklona alergijama često ga koristimo umjesto brđanke.

ČAJ: Jednu do dvije čajne žličice suhih ili svježih jezičastih nevenovih cvjetova spravljamo kao oparak, koji pokriven treba odstajati 10 minuta. Kod želučanih tegoba, upale želučane sluznice, kao i čira na želucu i crijevima taj čaj uzimamo nezaslađen i ne prevruć, više puta na dan. Jednako tako, upotrebljavamo ga za ispiranje šupljine usta i ždrijela. Na rane svakodnevno stavljamo svježe obloge koje natapamo čajem.

TINKTURA: Na dan uzimamo do 10 g tinkture (podijeljene na tri obroka), razrijeđene vodom ili na kocki šećera. Možemo je spravljati sami. 5 g suhe droge prelijemo sa 100 ml 70 postotnog etanola.

MAST: Masti i kreme s nevenom koristimo kod svih vrsta rana: kod rana koje sporo zacjeljuju, ožiljaka nakon operacija, kod dekubitusa, kožnih bolesti, lakših opeklina i ozeblina. Usto, takvi su pripravci važni za njegu osjetljive, suhe kože, raspucanih usana, suhih ekcema, za njegu dojenčadi. I kod uboda kukaca možemo koristiti kremu ili samo izmrvljene cvjetove. Jednako tako, nevenovu mast često koristimo kod upala vena, proširenih vena, hemoroida i rana na koži.

UPORABA U VETERINI: Kao i kod ljudi, nevenova mast kod životinja liječi sve vrste rana i gnojnih tvorbi.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Nema ih kod preporučene uporabe. Neven ne sadrži seskviterpenske laktone kao druge biljke iz iste porodice, pa stoga tek rijetko dolazi do alergijskih reakcija
Sultan-Mirza™ Post broj: 5 - Subota, 06.04.13, 22:27
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
IDJIROT

O korištenju iđirota u liječenju govore mnogi staro perzijski spisi. U Indiji i Kini je također još davno bio vrlo cijenjen kao ljekovita biljka. Smatra se da su ga u naše krajeve donijeli Turci. Kao ljekovitu biljku u europi ga je, oko 1560. godine, prvi koristio osobni liječnik cara Maksimilijana, te je ubrzo postao omiljen i u narodnoj medicini, jer se koristio iznutra kod probavnih smetnji, a izvana u obliku kupelji kod svih vrsta slabosti. Primalje su slabašnu novorođenčad kupale u kupeljima od iđirota.

DROGA: Spužvasto mekane podanice ubiremo tako što cijele biljke čupamo iz močvarnog tla. Odstranjujemo korijenje i ostatke listova, a možemo ih i oguliti i prerezati po dužini, kako bi se brže osušili.

Čuvamo ih u dobro zatvorenim posudama. Svježi podanak ima osobito snažan, aromatičan miris i gorak, aromatičan, ljut okus. Suha je droga izrazito tvrda i teško je režemo ili mrvimo. Hlapivo se ulje dobiva vodenom destilacijom. Ono je gusto tekuće, žutosmeđe boje i vrlo snažnog, karakterističnog okusa. Koristi se za izradu parfema i u kozmetičkoj industriji.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Raste u močvarama, na obalama ribnjaka, riječnih rukavaca i jaraka po cijelom Balkanu.

VRSTE SLIČNA DJELOVANJA: Kopitnjak botanički nikako nije u srodstvu s iđirotom, ali ima slične sastojke eteričnoga ulja. Njegov podanak ima oštar okus sličan papru i djeluje lokalno nadražujuće. To je posljedica azarona u hlapivom ulju. Nekada se koristio za poticanje povraćanja. Danas se koristi još samo u homeopatiji u obliku gotovih pripravaka.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Slavna je aktivna tvar eterično ulje (do 7%) s azaronom, izoeugenolmetileterom, seskviter-pcnom akoronom, koji je gorka okusa, te brojnim drugim aktivnim tvarima. Kod iđirota je dobro istražena veza između broja kromosoma, izvora droge i kemijskog sastava hlapivog ulja.

Azaron vrlo dobro umiruje (trankvilizator), no istodobno se sumnja da djeluje kancerogeno. Iđirot je odlična droga, ali je uzimamo samo kad je neophodno potrebna, i to samo kraće vrijeme. U podanicu se nalaze i trjeslovine te, kao rezervne tvari, škrob, bjelančevine i sluzi.

DJELOVANJE I UPORABA: Zbog glavnih sastojaka eteričnog ulja (azarona i gorkoga akorona), iđirot je tipična droga koja ponajprije djeluje na probavili sustav, a osobito na želudac i crijeva. Poboljšava se djelovanje žlijezda i muskulature probavnoga sustava. Pretjerano ili nedovoljno izlučivanje kiseline poprima željenu i stalnu vrijednost, rad crijeva se pospješuje, a grčevi ublažuju; smanjuje se količina plinova. Pospješuje nastanak žuči u jetri i njezino otjecanje. Iđirot je najbolji tonik za probavni sustav, osobito kod bolesnika kod kojih su uzroci probavnih tegoba živčane prirode (zbog djelovanja vegetativnog živčanog sustava ili psihičkih smetnji). Poboljšanje probave za posljedicu ima poboljšanje cjelokupnog zdravija, uvećavanje tjelesne i psihičke snage.

ČAJ: Jednu čajnu žličicu droge namačemo 6-8 sati u hladnoj vodi, a potom je ugrijemo do temperature prikladne za pijenje. Možemo spraviti i oparak koji treba odstajati 5 minuta. Čaj pijemo triput na dan, u obliku kure, koju nakon 4-6 tjedana prekidamo barem na dva tjedna. Takav čaj prikladan je i za ispiranje kod upala u usnoj šupljini, osobito pri upalama desni. Nekoć se preporučalo žvakanje korijena. Danas se iscrpine iđirotova korijena dodaju pastama za zube.

ČAJNE MJEŠAVINE: U čajnim mješavinama koristi se tek rijetko.

TINKTURA: 10 g zdrobljenog ili narezanog podanka prelijemo sa 100 ml 70 postotnog alkohola i ostavimo da odstoji 2-3 tjedna. Umjesto alkohola možemo uzeti dobru domaću rakiju. Takva tinktura prikladna je za masaže kod reumatskih bolesti, kod bolova u zglobovima i mišićima nakon napora. Razrijeđenu tinkturu koristimo kod kožnih osipa i ozeblina. Iznutra je ne uzimamo bez nadzora liječnika.

VINO OD IĐIROTA: 20 g iđirotova podanka 4-6 tjedana močimo u litri kvalitetnog vina; tekućinu potoni ocijedimo. Kod želučanih tegoba tonik pijemo dvaput na dan, po jednu manju čašicu (0,3 ml), ali samo kratko vrijeme.

KUPELJI: Od 100 g narezane droge spravljamo uvarak koji treba stajati pokriven 15 minuta. Taj ekstrakt dodajemo kupeljima. U hladnjaku ga možemo čuvati i nekoliko dana; koristimo ga za djelomične kupelji kod hladnih nogu, ruku te ozeblina. Kupelji od iđirota zbog izrazitog su okrepljujućeg djelovanja osobito preporučljive kod općenito narušenog zdravija i osjećaja slabosti, kod oporavljanja, anemija i bolesti metabolizma. Uz uzimanje čaja, kupelji dodamo poboljšavaju stanje kod probavnih tegoba.

UPORABA U VETERINI: Mljeveni podanak iđirota pridodan hrani životinjama povećava apetit. Slabašna se mladunčad oporavlja osobito brzo ako im u hranu dodajemo podanak iđirota. Vodene ili alkoholne iscrpine zacjeljuju rane i čireve.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Zbog azarona, iđirot izvana koristimo samo u dopuštenim količinama, u obliku kure, a potom neko vrijeme liječenje prekidamo. U trudnoći ga ne koristimo.
Sultan-Mirza™ Post broj: 6 - Subota, 06.04.13, 22:36
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
MEDVJEDJI ILI DIVLJI LUK

Medvjeđi je luk pravi nadomjestak za češnjak. Za njega su se već pomalo zainteresirali i znanstvenici. U narodnoj medicini pripisuju mu utjecaj na snižavanje krvnog tlaka, smanjivanje masnoća u krvi i pozitivno djelovanje kod ovapnjenja žila. Njegovo djelovanje potvrđeno je suvremenim kemijskim i farmakološkim ispitivanjima.

DROGA: Beremo svježe zelene nadzemne listove. Koriste se u obliku sokova ili salata. Biljka niče u travnju a vene u lipnju. U to vrijeme svježi medvjeđi luk koristimo u duljem razdoblju. Također koristimo svježe iskopane duguljaste lukovice koje su znatno manje od lukovica češnjaka.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Raste po cijeloj Hrvatskoj, BiH i Srbiji, od nizina do gorskoga pojasa, u šumama i među grmljem. Raspoznajemo ga po tipičnom mirisu koji podsjeća na češnjak, tako da nema opasnosti od zamjenjivanja s nekom drugom, čak i otrovnom biljkom.

SRODNE VRSTE: Kod nas rastu još brojne druge vrste luka koje možemo raspoznati po više ili manje izraženom mirisu luka ili češnjaka. Planinski se srijemuš (Alliimi viaorialis L.) u krajevima u kojima je čest katkada koristi u kuhinji, za začinjanje salata. Druge vrste uglavnom ne koristimo.

SASTAV I AKTIVNE TVARI : Medvjeđi luk sadrži tvari u kojima ima sumpora, a slične su onima koje ima češnjak, npr. tiosulfinate i ajoene u različitom količinskom sastavu

PRIPRAVCI: Za proljetne kure uzimamo svježe listove, a za ljetne lukovice iz kojih spravljamo sok. Dvije šake listova ili lukovica izmiješamo u miješalici sa 100 ml vode, ocijedimo i spremamo u hladnjak. Uzimamo triput na dan, po dvije žlice soka.

DJELOVANJE I UPORABA: Djeluje jednako ili slično kao češnjak. Utječe na agregaciju krvnih pločica, snizuje kolesterol i krvni tlak. Koristimo ga kao tonik kod probavnih poremećaja i preventivno protiv ovapnjenja žila.
Sultan-Mirza™ Post broj: 7 - Subota, 06.04.13, 22:39
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
STOLISNIK,HAJDUCKA TRAVA ILI KUNICA

Stolisnik ubrajamo među najstarije poznate ljekovite biljke.

Danas je stolisnik zbog antiflogističkog i spazmoliličkog djelovanja važan kao sastavni dio čajnih mješavina kod želučanih i crijevnih smetnji, bolesti žučnog i mokraćnog mjehura, srca i vena te u ginekologiji.

DROGA: Od srpnja ubiremo gornje dijelove cvatućih mladica. Režemo ih nožem, kako ne bismo iščupali cijelu biljku. Osušena je droga aromatična mirisa i gorka, aromatična okusa. Možemo koristiti i svježu biljku.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Raste na livadama, šumskim obroncima, grmlju, obrađenim tlima i nasipima, od nizine do gorskog pojasa.

SRODNE VRSTE: U nas raste više stolisniku sličnih vrsta koje odreda možemo koristiti za liječenje. Pravi stolisnik i njegovi srodnici pojavljuju se u više genetskih tipova. Međusobno se razlikuju po sastavu eteričnog ulja, osobito prema količini važne aktivne tvari, azulena.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Eterično ulje (0,2-1%) čine monopeni i seskviterpeni. Pri destilacije hlapivog ulja iz seskviterpena proazulena nastaje modro obojeni azulen, pa je eterično ulje stolisnika više ili manje modre boje. Proazulen ahilin i gorka tvar matricin kod vodene destilacije daju »zeleni« azulen, koji zapravo djeluje protuupalno. Flavonoidi, a osobito brojni glikozidi luteolina i apigenina, djeluju spazmolitički. Droga sadrži i trjeslovine, kavenu i salicilnu kiselinu te različite sterole. Sadrži i glikoproteine još nepoznate kemijske građe, koji također snažno djeluju na upale.

DJELOVANJE I UPORABA: Stolisnik djeluje slično kao kamilica: koleretički, baktericidno, spazmolitički i kao adstringens. Koleretično djeluju lijekovi koji stimuliraju nastanak i otjecanje žuči. U žučnome sekretu osim vode se nalaze i elektroliti (natrij, kalij, klorid, bikarbonat), žučne kiseline, kolesterol, lecitin i žučna bojila. Na jednak način djeluju još i artičoka, rosopas, paprena metvica, kim, aniš, preslica, rotkva, lavanda, timijan, lipov cvijet i brezov list. Stolisnik pomaže kod dispepsije, tegoba u gornjem dijelu trbuha, odnosno gornjem dijelu probavnog trakta, koje mogu imati organske ili funkcionalne uzroke. Gorke tvari potiču izlučivanje sline, želučanog soka i žuči. Preko živca vagusa dolazi do boljeg izlučivanja pepsina i solne kiseline. Kod neposrednog kontakta gorkih tvari sa sluznicom nastaju gastrini, pa zbog toga gorke tvari djeluju kod slabog apetita. Stolisnik koristimo kod nedovoljno izraženog apetita, dispeptičnih tegoba, grčevitih smetnji želuca i crijeva. Kod grčevitih bolova psihovegetativnog podrijetla u žena, kod menstruacijskih tegoba i krvarenja, koristimo ga u obliku kupelji. Stolisnik katkada koristimo kao diuretik, kod visokoga tlaka. Kod gripe i nakon teških oboljenja preporučujemo ga kao tonik zaslađen medom.

ČAJ: Od jedne do dviju čajnih žličica droge (2-5 g) spravljamo oparak. Pijemo ga tri do četiri puta na dan za vrijeme obroka. Koristimo ga i za obloge ili ispiranje rana koje sporo zacjeljuju.

SJEDEĆA KUPELJ: 100 g svježe ili suhe zeleni spravljamo kao oparak sa 1 litrom vode. Pokriven treba stajati 20 minuta, a zatim ga dodajemo kupelji.

SVJEŽI SOK: Dvije šake svježih biljaka prelijemo sa 100 ml vode i dobro smeljemo u električnoj miješalici. Četiri puta na dan uz jelo uzimamo po jednu jušnu žlicu ocijeđenog soka.

UPORABA U VETERINI: Stolisnik u sijenu potiče apetit i zdravu probavu životinja. Kod kolika i grčeva konjima i govedima dajemo čaj od stolisnika. I u uzgoju mladih životinja stolisnik pomaže kod mnogih tegoba. Izvana ga koristimo za rane koje ne zacjeljuju.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod ljudi s alergijama na ostale glavočike cjevnjače stolisnik može uzrokovati travni dennatitis s upalnim promjenama kože.
Sultan-Mirza™ Post broj: 8 - Subota, 06.04.13, 23:12
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
CAJ OD LIPE

Kada zamjenite kafu čajem od lipe, ubrzo ćete osjetiti smanjenje nivoa stresa. On je blag relaksant, posebno efikasan kod nervne napetosti.
Lipa je lijek za mnoge bolesti. Aromatični napitak od cvijeta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje, jača odbrambene snage organizma, blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature.

Mnoge žene koriste lipu tokom menopauze za smanjivanje nervoze i problema sa snom.Čaj od lipe mogu da piju i djeca.Ukus poboljšajte sa kašikom meda.

Lipa dijeluje protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima, kao i da blagotvrono dijeluje na koronarnu vazodilataciju, to jes širenje krvnih sudova, smanjujući tako rizik od srčanog udara.

Oprez se savjetuje osobama koje već piju lijekove za razređivanje krvi, koji se obično daju u terapiji za snižavanje pritiska i nakon moždanog udara, kao i druge lijekove za srce, jer lipa može da pojača njihovo dejstvo.

Lipa se preporučuje i za probleme sa jetrom, i to ne cvet, već unutrašnji deo kore, jer podstiče lučenje i protok žuči kroz jetru, na taj način je čisteći i na prirodan način je obnavljajući.

DOKAZANA LJEKOVITA SVOJSTVA ČAJA OD LIPE:
-snižava krvni pritisak,
-izuzetno dobar za ublaživanje bolova pri mokrenju,
-pospješuje znoj i mokraću,
-liječi od malokrvnosti,
-liječi od vodene bolesti,
-čisti krv i bubrege,
-čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti dišnih organa,
-liječi od kroničnog i grčevitog kašlja,
-protiv grčeva,
-za umirenje ( opušta napete živce i daje dobar san),
-liječi od padavice,
-sprečava upalu pluća i dušnika,
-liječi od bubrežnih kamenaca,
-odstranjuje bore i pjege s kože lica,
-sprečava ispadanje kose,
-opekline i rane dobro je ispirati i oblagati čajem,
-pospješuje stolicu,
-i mnoga druga dobra svojstva ovog napitka.

ČAJ OD LIPE:
Čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
Kuhajte 0,2 litre vode dok ne uzavre. Stavite 1 vrećicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite čajnu žlicu biljke lipe. Prelijete s kipućom vodom. Ostavite 10 – 15 min. Procjedite. Preporuča se piti ovaj napitak dva puta dnevno. Možete početi s ispijanjem ovog napitka blagog i ugodnog balzamičnog okusa.

LIPIN ČAJ KOJI OPUŠTA ŽIVCE:
Daje dobar san, liječi od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade dišnih organa, kroničnog i grčevitog kašlja, ublažuje bolove pri mokrenju, čisti krv i bubrege, pospješuje stolicu, potiče izlučivanje znoje i mokraće pravi se čaj na slijedeči način:

Kuhajte 1 litru vode dok ne počne kipiti. Stavite 10 - 20 g cvijeta. Poparite cvijet s kipućom vodom.Ostavite 5 - 10 minuta i procjedite čaj. Nakon toga možete početi ispijanjem čaja s tim da ovaj čaj pije se triput dnevno po 1 šalicu, a ostatak tijekom dana umjesto vode.

ČAJ OD LIPE ZA ČIŠĆENJE KRVI: se priprema na slijedeči način:
Kuhajte 25 g lipova cvijeta u 2,5 dl vode dok se ne ukuha na polovicu, zatim dodajte mlijeku (kao i kavi) koja se kuhala, ali s 1 velikom žlicom meda (1 žlica na 1 šalicu), pijte po 1 – 2 šalice dnevno (pije se duže vrijeme).

LIJEK OD LIPE ZA SLABOKRVNOST, grčeve, smetnje na želucu i živcima.
3 – 4 mjeseca svakih 1 – 2 sata u toku dana popijete po 1 veliku žlicu vina, u kojem je 12 – 16 sati močeno 25 g lipova cvijeta s 1 velikom žlicom meda u 1/4 litri.

ČAJ OD LIPE PROTIV PROLJEVA
Kuhajte 1/2 litre vode dok ne počne kipiti. Sastavite mješavinu od: 30 g cvijeta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružina cvijeta, šipka i dupčaca. Poparite 3 velike žlice mješavine kipućom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

ČAJ OD LIPE KOJI IZAZIVA JAKO ZNOJENJE
Pravi se zbog nazeba i grozničavog stanja. Kuhajte 1/2 litre vode dok ne počne kipiti. Sastavite mješavinu od: po 25 g cvijeta lipe, bazge i kamilice, 15 g pomoćnice (Solanumnirum) i 10 g bijele saponarije. Poparite 3 velike žlice mješavine kipućom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

ČAJ OD LIPOVE KORE
30-40g sitno iseckane kore se kuva u otvorenom loncu, u 1 litar vode, dok se količina vode ne smanji za pola, što je dovoljno za 1-2 dana korišćenja, iako poznati francuski fitoterapeuti Durafor i Lapraz preporučuju da se prvih nekoliko dana pije i do 3 litra ovog čaja umjesto vode a zatim da se nastavi sa po 1-2 čaše dnevno do izlečenja.
Aca5712 Post broj: 9 - Nedjelja, 23.06.13, 13:15
Vojnik
Poruka: 19
Status:
Kupinovo vino

Zdravlje

kupine Crveno vino je veoma cijenjeno, ali je kupinovo nekolikoliko stepenika iznad. Njegova blagotvorna dejstva su dobro poznata i umjereno konzumiranje može vam pomoći da se borite protiv nekih bolesti. Kupine, kao i mnoge druge “crne” voćke, sadrže flavonoide, koji imaju antioksidantna svojstva, koja su se pokazala efektivna u snižavanju rizika od mnogih vrsta raka, među kojima su rak grudi i rak grlića materice. Flavonoidi štite tijelo od slobodnih radikala, koji mogu napasti proteine kolagena u zglobovima i krvnim sudovima i tako smanjuju mogućnost pojave hemoroida i edema. Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju kupinovo vino, naravno u umjerenim količinama, tako smanjuju mogućnost dobijanja raka debelog crijeva za čak 45 odsto. Kao i flavonoidi, nonflavonoidi su antioksidansi i nalaze se u crvenim vinima od grožđa ili kupina.
Sultan-Mirza™ Post broj: 10 - Cetvrtak, 04.07.13, 22:47
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
PRESLICA

Preslica svojim djelovanjem pomaže obnavljanju krvi pa je dobro piti čaj od preslice kod svih oblika krvarenja.

U kombinaciji, ako se pije čaj od preslice i njime ispire kosa zaustavlja ispadanje kose. Ispiranje svježim čajem od preslice pospješit će i zacjeljivanje rana.

Pomaže kod većine bubrežnih tegoba, pa je čaj od preslice korisno piti kod upaljenih bubrega, kada je onemogućeno mokrenje, kod kamenaca i kod pojave bjelančevina u mokraći.

Prema nekim tvrdnjama čaj od preslice može pomladiti kožu, te pomoći u borbi protiv bora.
Ipak kod upotrebe čaja od preslice potreban je oprez, budući da je prejaka ne smije se piti u većim količinama, ni koncentracijama.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
Sultan-Mirza™ Post broj: 11 - Cetvrtak, 04.07.13, 22:50
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
KADULJA

Čaj od kadulje zbog svog jačeg okusa kod nas se koristi češće kao vodica za ispiranje usta nego kao napitak. Međutim, kadulja spada u ljekovito najvrjednije bilje.

Kadulja liječi većinu upala jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike, te sluznicu u ustima.

Grkljanje i ispiranje usta kaduljom očuvat će vaše zube, te spriječiti pojavu neugodnog zadaha.
Čaj od kadulje trebaju koristiti osobe koje se pretjerano znoje, npr. mladi u pubertetu ili žene u menopauzi.

Također, kaduljin čaj smiruje živce, opušta mišiće te biste ga trebali piti ukoliko primijetite da vam neki mišić titra.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
Sultan-Mirza™ Post broj: 12 - Cetvrtak, 04.07.13, 22:53
Administrator/moderator
Poruka: 8359
Status:
SIPAK

Čaj od šipka jedan je od najčešćih čajeva u uporabi koje ima svako domaćinstvo.

Šipak je bogat izvor vitamina C, pa čaj od šipka jača imunološki sustav, potiče prirodnu obranu organizma, te jača otpornost organizma na mnoge bolesti. Posebno ga je korisno piti u zimskim mjesecima, kada djeluje preventivno u borbi protiv gripe, ali također olakšava prehladu i gripozna stanja.

Zbog voćnih kiselina u svome sastavu, čaj od šipka, djeluje na reguliranje stolice.
Osim navedenog, čaj od šipka se koristi preventivno, ali i za čišćenje već nastalog pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
richii Post broj: 13 - Srijeda, 25.09.13, 03:46
Vojnik
Poruka: 16
Status:
moze li mi ko dati informaciju,kako i gde naci etarska ulja za bronhijalne bolesti.
bind Post broj: 14 - Petak, 25.10.13, 22:59
Major
Poruka: 1009
Status:
Rastavić - smiruje upalu krajnika

Čajevi i obloge od lekovitih trava umiruju upalu grla i ublažavaju infekcijuKrajnici su limfne žlezde smeštene s obe strane grla odmah iza i iznad jezika, a kao deo imunološkog sistema štite telo od štetnih mikroorganizama. Upala ovih žlezda (akutni tonzilitis ili angina) obično zahvata ždrelo, krajnike i limfne čvorove na vratu, a može biti izazvana virusima, bakterijama ili pak alergijskom reakcijom. Ipak, najčešće se radi o bakterijskoj infekciji izazvanoj streptokokama koja se leči antibioticima, no, nipošto ne bi trebalo isključiti preparate od lekovitog bilja pošto ublažavaju tegobe ili čak uništavaju štetne mikroorganizme.

Simptomi

Usled upale, krajnici postaju vidno crveni i otečeni, prošarani belim sekretom poput tačkica. Drugi znaci angine uključuju bol u grlu i teško gutanje, glavobolju, povišenu temperaturu i drhtavicu, umor, te bolne i uvećane limfne čvorove na vratu.Ko je izložen najvećem riziku?

Iako je reč o veoma čestoj infekciji od koje može da oboli svako, upala krajnika najčešće se sreće kod dece uzrasta od tri do šest godina, čiji imunološki sistem još nije razvijen. Rizik je veći ukoliko dete ide u vrtić, ali i ako je izloženo duvanskom dimu.Dijagnoza i lečenje

Na osnovu pregleda lekar će uočiti tipične promene u grlu, a da bi se prepisala adekvatna terapija, potrebno je uraditi bris, kako bi se otkrio uzročnik infekcije. Antibiotici se primenjuju samo ako su upalu uzrokovale bakterije, dok se u slučaju virusne infekcije koristi simptomatska terapija – sredstva za ublažavanje gušobolje i preparati za jačanje imuniteta.Prevencija

Pravilna higijena, što se pre svega odnosi na temeljno i redovno pranje ruku, jedan je od najvažnijih oblika prevencije i od naročitog je značaja za decu u kolektivima. Osim toga, jak imunitet najbolja je osnova za odbranu od infekcije, a to uključuje jelovnik bogat voćem i povrćem, konzumiranje veće količine tečnosti, ceđenih sokova, namirnica bogatih vitaminima A, B, C, D i E, kao i cinkom, flavonoidima, gvožđem i folnom kiselinom. Preporučljivo je smanjiti unos šećera koji, inače, slabi imunitet, ali i kofeina, alkoholnih napitaka, gaziranih sokova, belog brašna i masne hrane. Poželjno je da se svakog dana pojede bar čen belog luka i pije što više limunade i čaja od đumbira. Trebalo bi izbegavati boravak u zagađenim prostorijama i utopljavati se kada je hladno vreme.Lek koji vole i deca

Namažite veliki tanjir kvalitetnim medom, a zatim ga ližite koristeći što veću površinu jezika. Na ovaj način se poboljšava protok krvi kroz jezik i grlo, što će sigurno ubrzati oporavak.

Med i karanfilić

Prokuvati decilitar vode sa pet karanfilića. Kada se tečnost ohladi, dodati kašiku meda i sok od limuna. Piti tri puta tokom dana i upala krajnika će brzo proći.Melem za grlo

Pomešati tri kašičice soka od limuna, petinu kašičice borne kiseline u prahu i dve kašičice glicerina. Mazati vrat više puta dnevno…

Added (25-10-2013, 22:59:19)
---------------------------------------------
Pelin – blagodet za probavne organe

Čaj od ove biljke preporučuje se osobama kojima je operativnim putem uklonjena žučna kesa, dok je u kombinaciji sa žalfijom i listovima oraha izuzetno delotvoran protiv kandide, naročito ako je locirana u digestivnom traktuLekovite moći pelina poznate su od davnina: redovno su ga koristili Egipćani i Rimljani, koji su svojim vojnicima davali napitak od ove biljke, kako bi im obezbedili još veću snagu, dok su legionari stavljali listiće u sandale da bi sačuvali stopala.
Latinsko ime Artemisia Absinthium pelin je dobio po grčkoj boginji Artemidi koja je, prema mitologiji, ovom biljkom ženama olakšavala porođaj.
Žbun pelin, karakterističnog mirisa, veoma je rasprostranjen ali najbolje uspeva na suvim osunčanim staništima. Dostiže metar visine, ima jaku stabljiku, sivozelene listove i žute cvetiće grupisane u cvasti, koji se formiraju od jula do septembra. Za lek se sakupljaju listovi (pre cvetanja) i cela biljka (za vreme cvetanja), a razmnožava se semenom ili deljenjem žbuna.

Lekoviti sastojci
Pelin sadrži niz lekovitih jedinjenja, pre svega eterično ulje i gorke glikozide absintin i anapsintin, kao i jabučnu, taninsku i jantarnu kiselinu.
Absintin je najlekovitija materija iz pelina, dok etarsko ulje, koje plavkastozelenu boju duguje sastojku azulenu, ukoliko se uzme u većoj količini, ima toksično dejstvo zbog visokog sadržaja ketona tujona.

Šta leči
U narodnoj medicini pelin se vekovima koristi za poboljšanje apetita i lečenje stomačnih tegoba –gorušice, nadutosti, nedostatka želudačne kiseline, čira na želucu, trovanja hranom (naročito pečurkama, a u tom slučaju kombinuje se sa sirćetom) i crevnih parazita. Čaj od ove biljke preporučuje se osobama kojima je operativnim putem uklonjena žučna kesa, dok je u kombinaciji sa žalfijom i listovima oraha izuzetno delotvoran protiv kandide, naročito ako je locirana u probavnom traktu…Poruku je uredio: bind - Petak, 25.10.13, 22:56
dino8483 Post broj: 15 - Subota, 07.05.16, 22:07
Vojnik
Poruka: 27
Status:
Ulje za masažu napravljeno od cvjetova jorgovana najkorisnije je za osobe koje pate od reume, kostobolje, neuralgije živca (vrlo jaka bol u području živca) i sličnih zdravstvenih problema.

Ulje od jorgovana radi se kao i svaki drugi macerat, odnosno pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Ulje je najbolje iskoristiti unutar jedne godine’, savjetuje Martina Uzelac, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Organski vrt u blizini Zagreba. Martina je s nama podijelila recept za ulje od jorgovana koji ne može biti jednostavniji.

Staklenku napunite cvjetovima jorgovana te nalijte bazno ulje (npr. maslinovo ili bademovo). Staklenku zatvorite vatom te pustite da odstoji tri tjedna na suncu nakon čega ulje procijedite. Ulje je tada spremno za uporabu’, objasnila je Martina. Ulje od jorgovana koristite za masažu bolnih reumatskih mjesta i ostale, na početku teksta navedene tegobe.

Kora drva i kora omotača ljuske sjemena jorgovana koriste se za liječenje malarije, navale krvi u jetru te za liječenje probavnih tegoba poput proljeva. I listovi jorgovana vrlo su korisni: rabe se za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegoba probavnog sustava, tegoba dišnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature, bubrežnih kamenaca, visokog krvnog tlaka te kod nametnika u crijevima.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » LJEKOVITE TRAVE (Ljekovite trave i recepti)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist