Ponedjeljak, 18.06.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi        Pretrazivac Postova        Forum Clanovi        Pravila Forum-a        RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Stevija - prirodni izvor šećera
Stevija - prirodni izvor šećera
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 14:51
Major
Poruka: 1009
Status:


o ovoj biljci poreklom iz Paragvaja i Brazila, poslednjih godina sve se više govori. Počela se uzgajati i u Evropi, jer su je domoroci osim kao zaslađivač koristili i kao lekovitu biljku. Ni stevija nema kalorija ni glikemijskog indeksa, jer njeno lišće sadrži slatke materije (steviozid) koji se u organizmu ne vare, kao i vredne nutrijente poput kalijuma, kalcijuma, hroma, gvožđa, magnezijuma, proteina, beta karotena, polifenola, tanina i isparljivih ulja . Međutim, valja naglasiti da ovo važi samo za zelenu steviju. Naime, stevija se kod nas industrijski ne prerađuje, a često se i uzgaja ekološki. Lišće se odmah posle branja suši na suncu i melje u fini sitni prah, a prodaju se još i suvi listići (za čaj) te zeleni ekstrakt (čista rastvor lišća bez ikakvih dodataka). No baš zato što zelena boja menja boju hrane u koju se dodaje, industrijski proizvodi sa nazivom stevija bele su boje, dakle iz stevije su izvučeni svi oni sastojci koji joj daju boju, a time su izvučena i njena lekovita svojstva. Takva stevija može poslužiti isključivo kao zaslađivač bez dodatnih nutritivnih i zdravstvenih osobina. Lišće stevije oko 40 puta je slađe od šećera, a beli prah - ekstrakt oko 300 puta.

Što se tiče čiste zelene stevije (one koja je 'samo' 40 puta slađa od šećera), naučna istraživanja zasad daju razlog za optimizam izraziti: stevija se pokazala vrlo lekovitom pa tako snižava nivo 'lošeg' holesterola (LDL) i glukoze u krvi, pomaže regulaciji insulina u krvi, snižava krvni pritisak, poboljšava funkcije miokarda, deluje antiseptički, antimikrobno i antibakterijski, sprečava karijes (koristi se u pastama za zube), usklađuje rad endokrinih žlezda, poboljšava varenje i urinarne procese u organizmu, jača regenerativne procese, kupke od stevije pokazale su se korisnima za lečenje brojnih bolesti kože, a ima naznaka i da stevija pomaže u prevenciji i lečenju nekih oblika karcinoma.
Simon80 Post broj: 2 - Cetvrtak, 22.02.18, 00:02
Vojnik
Poruka: 53
Status:
hvala
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Stevija - prirodni izvor šećera
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist