Ponedjeljak, 22.01.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi  *   Pretrazi Postove  *   Clanovi  *   Pravila Forum-a  *   RSS
Page 1 of 11
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber 
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Stevija - prirodni izvor šećera
Stevija - prirodni izvor šećera
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 14:51
Major
Poruka: 1009
Status:


o ovoj biljci poreklom iz Paragvaja i Brazila, poslednjih godina sve se više govori. Počela se uzgajati i u Evropi, jer su je domoroci osim kao zaslađivač koristili i kao lekovitu biljku. Ni stevija nema kalorija ni glikemijskog indeksa, jer njeno lišće sadrži slatke materije (steviozid) koji se u organizmu ne vare, kao i vredne nutrijente poput kalijuma, kalcijuma, hroma, gvožđa, magnezijuma, proteina, beta karotena, polifenola, tanina i isparljivih ulja . Međutim, valja naglasiti da ovo važi samo za zelenu steviju. Naime, stevija se kod nas industrijski ne prerađuje, a često se i uzgaja ekološki. Lišće se odmah posle branja suši na suncu i melje u fini sitni prah, a prodaju se još i suvi listići (za čaj) te zeleni ekstrakt (čista rastvor lišća bez ikakvih dodataka). No baš zato što zelena boja menja boju hrane u koju se dodaje, industrijski proizvodi sa nazivom stevija bele su boje, dakle iz stevije su izvučeni svi oni sastojci koji joj daju boju, a time su izvučena i njena lekovita svojstva. Takva stevija može poslužiti isključivo kao zaslađivač bez dodatnih nutritivnih i zdravstvenih osobina. Lišće stevije oko 40 puta je slađe od šećera, a beli prah - ekstrakt oko 300 puta.

Što se tiče čiste zelene stevije (one koja je 'samo' 40 puta slađa od šećera), naučna istraživanja zasad daju razlog za optimizam izraziti: stevija se pokazala vrlo lekovitom pa tako snižava nivo 'lošeg' holesterola (LDL) i glukoze u krvi, pomaže regulaciji insulina u krvi, snižava krvni pritisak, poboljšava funkcije miokarda, deluje antiseptički, antimikrobno i antibakterijski, sprečava karijes (koristi se u pastama za zube), usklađuje rad endokrinih žlezda, poboljšava varenje i urinarne procese u organizmu, jača regenerativne procese, kupke od stevije pokazale su se korisnima za lečenje brojnih bolesti kože, a ima naznaka i da stevija pomaže u prevenciji i lečenju nekih oblika karcinoma.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Stevija - prirodni izvor šećera
Page 1 of 11
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist
Forum Chat Samo reg. clanovi imaju pristup CHAT BOX-u

Sultanovic Forum - All The Best

Molimo vas da iskljucite blokator reklama za nas Forum!

Please turn off the ad blocker for our Forum!

Bitte deaktiviere den Werbeblocker für unser Forum!

Veuillez désactiver le bloqueur de publicité pour notre Forum!

Si prega di disattivare il blocco pubblicità per il nostro Forum!

Desactive el bloqueador de anuncios para nuestro Foro!

Desligue o bloqueador de anúncios para o nosso Fórum!

Çaktivizo bllokuesin e reklamës për Forumin tonë!

Lütfen Forumumuzun reklam engelleyicisini kapatın!

Моля, изключете блокера на реклами за нашия форум!

Отключите блокировщик объявлений для нашего форума!

Wyłącz blokowanie reklam na naszym Forum!

Dezactivați blocarea anunțurilor pentru Forumul nostru!