Cetvrtak, 21.09.17
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi  *   Pretrazi Postove  *   Clanovi  *   Pravila Forum-a  *   RSS
Page 1 of 11
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber 
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Stevija - prirodni izvor šećera
Stevija - prirodni izvor šećera
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 14:51
Major
Poruka: 1009
Status:


o ovoj biljci poreklom iz Paragvaja i Brazila, poslednjih godina sve se više govori. Počela se uzgajati i u Evropi, jer su je domoroci osim kao zaslađivač koristili i kao lekovitu biljku. Ni stevija nema kalorija ni glikemijskog indeksa, jer njeno lišće sadrži slatke materije (steviozid) koji se u organizmu ne vare, kao i vredne nutrijente poput kalijuma, kalcijuma, hroma, gvožđa, magnezijuma, proteina, beta karotena, polifenola, tanina i isparljivih ulja . Međutim, valja naglasiti da ovo važi samo za zelenu steviju. Naime, stevija se kod nas industrijski ne prerađuje, a često se i uzgaja ekološki. Lišće se odmah posle branja suši na suncu i melje u fini sitni prah, a prodaju se još i suvi listići (za čaj) te zeleni ekstrakt (čista rastvor lišća bez ikakvih dodataka). No baš zato što zelena boja menja boju hrane u koju se dodaje, industrijski proizvodi sa nazivom stevija bele su boje, dakle iz stevije su izvučeni svi oni sastojci koji joj daju boju, a time su izvučena i njena lekovita svojstva. Takva stevija može poslužiti isključivo kao zaslađivač bez dodatnih nutritivnih i zdravstvenih osobina. Lišće stevije oko 40 puta je slađe od šećera, a beli prah - ekstrakt oko 300 puta.

Što se tiče čiste zelene stevije (one koja je 'samo' 40 puta slađa od šećera), naučna istraživanja zasad daju razlog za optimizam izraziti: stevija se pokazala vrlo lekovitom pa tako snižava nivo 'lošeg' holesterola (LDL) i glukoze u krvi, pomaže regulaciji insulina u krvi, snižava krvni pritisak, poboljšava funkcije miokarda, deluje antiseptički, antimikrobno i antibakterijski, sprečava karijes (koristi se u pastama za zube), usklađuje rad endokrinih žlezda, poboljšava varenje i urinarne procese u organizmu, jača regenerativne procese, kupke od stevije pokazale su se korisnima za lečenje brojnih bolesti kože, a ima naznaka i da stevija pomaže u prevenciji i lečenju nekih oblika karcinoma.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Stevija - prirodni izvor šećera
Page 1 of 11
Search:

Forum Chat Samo reg. clanovi imaju pristup CHAT BOX-u
-"TOP 25 FORUMASA"-
Gledanje Pay TV kanala bez valjane pretplate je ilegalno, sve datoteke/informacije ovdje su samo za obrazovne svrhe.
Watching Pay TV channels without a valid subscription is illegal , all files/information here are only for educational purposes only.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist