Nedjelja, 24.09.17
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi  *   Pretrazi Postove  *   Clanovi  *   Pravila Forum-a  *   RSS
Page 1 of 11
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber 
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Rusa – Chelidonium majus
Rusa – Chelidonium majus
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 13:43
Major
Poruka: 1009
Status:


Kao medicinska biljka rusa je korišćena još od antičkih vremena, čak su je nomadi koristili kao “parfem za stopala”. Istina jeste da je biljka lekovita, ali najbolje je korstiti svežu, jer osušena gubi i do 80 odsto lekovitih sastojaka. Cveta od maja pa do kraja leta, ali treba znati i to da je miris smrvljene biljke oštar i čak odvratan, a ukus gorak i slan. Zbog pojedinih alkaloida, rusa ima morfijska, sedativna i narkotička svojstva. Ipak, biljka je snažan prirodni antibiotik i odlična u borbi protiv patogenih bakterija. Rusa uspešno uklanja bradavice, koje uzrokuje Papilloma virus. Treba ih mazati svežim sokom ruse svaka tri sata dok ne nestanu za nekoliko dana. Tinktura napravljena od sveže biljke korsiti se protiv žutice i obolenja jetre uopšte. Terapija uključuje pijenje 10 kapi 3 puta na dan skupa se čajem od jednakih delova sikavice, hajdučke trave i metvice. Ova tinktura uspešno leči i akne, lišajeve i mnoge druge kožne bolesti. (Saznajte kako je noćurak dobar za kožu) Narodna medicina kaže da sveži sok od ruse pomešan sa istim delom pravog meda i belanceta uspešno otklanja mutne očne mrežice, sive mrene, skrofulozne upale očiju, ako se oči mažu tankim slojem dobijene smese. Zanimljivo je istaći da je za vreme stare Grčke ostalo zabeležno da su ljudi primećivali da su vrane mazale svežim sokom ruse oči svojim slepim mladunčadima da bi progledali.

Priče su priče, a ovoj biljci predstoje detaljnija naučna istraživanja. Ukoliko nameravate da je koristite, ipak se posavetujte sa lekarom ili stručnjakom.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Rusa – Chelidonium majus
Page 1 of 11
Search:

Forum Chat Samo reg. clanovi imaju pristup CHAT BOX-u
-"TOP 25 FORUMASA"-
Gledanje Pay TV kanala bez valjane pretplate je ilegalno, sve datoteke/informacije ovdje su samo za obrazovne svrhe.
Watching Pay TV channels without a valid subscription is illegal , all files/information here are only for educational purposes only.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist