Petak, 20.04.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi  **   Pretrazivac Postova  **   Forum Clanovi  **   Pravila Forum-a  **   RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Pečurke
Pečurke
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 13:36
Major
Poruka: 1009
Status:


Već hiljadama godina ovo povrće koristi se kao odličan izvor energije i ukusan dodatak jelima, a od mnogih vrsta dobija se lek delotvoran za brojna oboljenja. Pečurke se kao hrana i lek koriste već hiljadama godina. Iako je u početku bilo samo divljih, danas se uzgajaju brojne pitome pečurke koje se obilato koriste u ishrani. U zavisnosti od sorte, 100 g pečuraka u proseku sadrži energetsku vrednost od 18 do 26 kilokalorija, što ih čini veoma korisnim u borbi protiv gojaznosti u raznim dijetama. Pečurke imaju 10 - 20 puta manje kalorija nego neki slatkiši ili čaša alkoholnog pića. U proseku sadrže dva puta manje kalorija od sveg voća i povrća koje se koristi u ishrani, a zanimljivo je da imaju i do trideset puta manju energetsku vrednost nego koštunjavo voće. U dijetalnoj ishrani poželjno je jesti dosta pečuraka ili ih treba pomešati sa ostalom hranom, kako bismo u organizam uneli više korisnih sastojaka, a manje kalorija. U ishrani se najčešće upotrebljavaju šampinjoni, bukovače, enokitake, šitake, vrganji, lisičarke i smrčak. Samih šampinjona ima više vrsta, a razlikuju se po obliku i po boji. Sadrže dosta korisnih sastojaka potrebnih organizmu: bakar, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamine B-kompleksa, vitamin K, gvožđe, enzime, kalijum, magnezijum, selen, ugljene hidrate, fosfornu kiselinu…

KAO LEK
Deluju kao antioksidant i bogate su brojnim lekovitim sastojcima. Veoma povoljno utiču na oboljenja kao što su: Alchajmerova bolest, akne, alergija, anemija, dijabetes... Blagotvorne su za zaceljivanje rana, impotenciju, nervozu, predmenstrualne simptome. Interesantno je da se u farmaciji i iz otrovnih pečuraka mogu ekstrahovati korisni sastojci za proizvodnju lekova.

U KULINARSTVU
Pečurke su osnovni sastojak mnogih jela, ali su i veoma ukusan dodatak supama, čorbama povrću i mesu. Zbog lakšeg čuvanja, neke se suše pa se u tom obliku koriste za pripremu jela. Ukoliko sami idete u berbu pečuraka, potrebno je da budete veoma oprezni. Najbolje je da taj posao prepustite stručnjacima jer one otrovne mogu biti slične jestivim pečurkama, a svaka greška može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme (trovanje).
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Pečurke
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist