Cetvrtak, 24.05.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi        Pretrazivac Postova        Forum Clanovi        Pravila Forum-a        RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Rogač zaboravljena biljka
Rogač zaboravljena biljka
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 13:24
Major
Poruka: 1009
Status:


Rogač (Ceratonia silikua, L.) je samoniklo drvo ili grm iz porodice mahunarki (Leguminosae), koje raste među makijom, maslenica, po šumama i kamenitim mestima. Drvo je široke krošnje i do 15 m visoko, a plod je 20 cm duga mahuna, zelene boje koja sazrevanjem prelazi u tamnosmeđu. Mahune sazrevaju krajem leta.Rogač je u upotrebi još od drevnog Egipta, a semenke su čak nekada korišćene za vaganje dijamanata. Osim za pripremanje jela, rogač je korišćen i kao lek protiv kašlja i bolnog grla. Korišćen je kao važan izvor šećera, pre masovnog uzgoja šećerne repice, a danas ga najviše koriste kao zdraviju zamenu za čokoladu i kakao. Rogač ima analgetička, antialergijska, antibakterijska i antiseptička dejstva i sadrži značajne antioksidante. Poboljšava probavu i snižava nivo holesterola u krvi. Korišćen je i kao lek protiv proliva. Kako ne sadrži kofein, dobar je za ljude sa visokim krvnim pritiskom, koji ga mogu koristiti u raznim napicima. Bogat je vitaminom E, fosforom i kalcijumom, a prema nekim istraživanjima potpomaže sprečavanje raka pluća. Zanimljivo je da neki pevači žvaću ljuspice rogača da bi pročistili grlo.

Rogač se koristi u pripremanju kolača i peciva, ali i sladoleda, soseva, preliva. Koriste ga i za pripremu mesa, ribe, senfa i, naravno, kao zamenu za kakao i čokoladu u pecivima i kolačima. Sa njim zamenjuju i kafu u pripremi toplih napitaka.
Rogačev brašno, zbog sadržaja tanina, pektina i lignina, deluje na suzbijanje i ublažavanje mučnina i proliva. Tanini rogača deluju adstringentno na sluznicu creva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije, što smanjuje otok i upalu sluzokože. Adstringentno delovanje je reakcija taloženja proteina pomoću tanina i stvaranje zaštitnog sloja na sluznici.

Sluzi oblažu sluznicu i na taj način smanjuju nadražaj u crevima. Uspostavljanje formirane stolice zabeleženo je 2 dana nakon početka terapije rogačem, dok terapija do potpunog oporavka traje u proseku 6-8 dana.
Smatra se da je rogač sigurno i dobro sredstvo protiv proliva kod odojčadi i male dece. Osim kod proliva koristi se i kod enteritisa, dispepsije, a kod odraslih za lečenje gastritisa i gastroenteritisa.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Rogač zaboravljena biljka
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist