Cetvrtak, 21.09.17
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi  *   Pretrazi Postove  *   Clanovi  *   Pravila Forum-a  *   RSS
Page 1 of 11
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber 
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Rogač zaboravljena biljka
Rogač zaboravljena biljka
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 13:24
Major
Poruka: 1009
Status:


Rogač (Ceratonia silikua, L.) je samoniklo drvo ili grm iz porodice mahunarki (Leguminosae), koje raste među makijom, maslenica, po šumama i kamenitim mestima. Drvo je široke krošnje i do 15 m visoko, a plod je 20 cm duga mahuna, zelene boje koja sazrevanjem prelazi u tamnosmeđu. Mahune sazrevaju krajem leta.Rogač je u upotrebi još od drevnog Egipta, a semenke su čak nekada korišćene za vaganje dijamanata. Osim za pripremanje jela, rogač je korišćen i kao lek protiv kašlja i bolnog grla. Korišćen je kao važan izvor šećera, pre masovnog uzgoja šećerne repice, a danas ga najviše koriste kao zdraviju zamenu za čokoladu i kakao. Rogač ima analgetička, antialergijska, antibakterijska i antiseptička dejstva i sadrži značajne antioksidante. Poboljšava probavu i snižava nivo holesterola u krvi. Korišćen je i kao lek protiv proliva. Kako ne sadrži kofein, dobar je za ljude sa visokim krvnim pritiskom, koji ga mogu koristiti u raznim napicima. Bogat je vitaminom E, fosforom i kalcijumom, a prema nekim istraživanjima potpomaže sprečavanje raka pluća. Zanimljivo je da neki pevači žvaću ljuspice rogača da bi pročistili grlo.

Rogač se koristi u pripremanju kolača i peciva, ali i sladoleda, soseva, preliva. Koriste ga i za pripremu mesa, ribe, senfa i, naravno, kao zamenu za kakao i čokoladu u pecivima i kolačima. Sa njim zamenjuju i kafu u pripremi toplih napitaka.
Rogačev brašno, zbog sadržaja tanina, pektina i lignina, deluje na suzbijanje i ublažavanje mučnina i proliva. Tanini rogača deluju adstringentno na sluznicu creva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije, što smanjuje otok i upalu sluzokože. Adstringentno delovanje je reakcija taloženja proteina pomoću tanina i stvaranje zaštitnog sloja na sluznici.

Sluzi oblažu sluznicu i na taj način smanjuju nadražaj u crevima. Uspostavljanje formirane stolice zabeleženo je 2 dana nakon početka terapije rogačem, dok terapija do potpunog oporavka traje u proseku 6-8 dana.
Smatra se da je rogač sigurno i dobro sredstvo protiv proliva kod odojčadi i male dece. Osim kod proliva koristi se i kod enteritisa, dispepsije, a kod odraslih za lečenje gastritisa i gastroenteritisa.
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Rogač zaboravljena biljka
Page 1 of 11
Search:

Forum Chat Samo reg. clanovi imaju pristup CHAT BOX-u
-"TOP 25 FORUMASA"-
Gledanje Pay TV kanala bez valjane pretplate je ilegalno, sve datoteke/informacije ovdje su samo za obrazovne svrhe.
Watching Pay TV channels without a valid subscription is illegal , all files/information here are only for educational purposes only.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist