Utorak, 23.01.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi  *   Pretrazi Postove  *   Clanovi  *   Pravila Forum-a  *   RSS
Page 1 of 11
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber 
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Može li um izlečiti telo ?
Može li um izlečiti telo ?
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 13:13
Major
Poruka: 1009
Status:


Stara poslovica « U zdravom telu zdrav duh » možda će morati doživeti neke izmene . Sve veću pažnju dobija ideja kako zdrav , uravnotežen i optimističan duh rezultira zdravim i vitalnim telom . Pa tako , hranite svoj um pozitivnim mislima i vaše će telo biti otporno na bolesti Rezultati mnogobrojnih provedenih studija jasno ukazuju na povezanost negativnih misli i raznih poremećaja u telu , kao i pozitivnih misli i urednog rada svih organa i telesnih sistema . Naučna disciplina psihoneuroimunologija , utemeljena upravo u svrhu ovih istraživanja , nedvojbeno pokazuje kako negativne misli , stavovi i raspoloženja kao što su strah , krivica , ljubomora , ljutnja itd dokazano negativno utiču na ljudski organizam . S druge strane , ljubav , zahvalnost , veselje i optimizam uzrokuju pozitivne fiziološke reakcije . Princip po kojem misao utiče na fiziologiju još uvek nije u potpunosti razjašnjen , no poznato je kako naše psihološko stanje utiče na naš endokrini sistem ....Tako je , na primer , poznato kako su emocije straha ili ljutnje povezane s aktivacijom nadbubrežne žlezde i lučenjem hormona adrenalina , koji pak ubrzava naš srčani ritam i disanje te uzrokuje napetost mišića . Svaka misao i emocija popraćene su određenom telesnom reakcijom , a naše telo ne prepoznaje razliku između događaja koji su stvarne pretnje i onih koji su prisutni samo u našim mislima .

Negativne misli mogu biti uzrokom brojnih simptoma poput glavobolje , gubitka energije , povišenog krvnog pritiska , probavnih smetnji , polne disfunkcije , pojačanog znojenja , gubitka težine ili gojenja , nesanice , ukočenosti mišića . S vremenom mogu dovesti i do mnogo ozbiljnijih reakcija , kao što je na primer rak . Smatra se kako negativna raspoloženja kraćeg trajanja ne ugrožavaju zdravlje , odnosno , kako telo poseduje zaštitni mehanizam koji se aktivira prilikom takvih stanja .

Ozbiljnije posledice mogu nastupiti tek kod dugotrajno prisutnih negativnih misli .
Pozitivno razmišljanje , s druge strane , dokazano jača naš imunitet , smanjuje rizik od mnogih bolesti i ubrzava ozdravljenje ukoliko je bolest već nastupila , te povoljno utiče na naše mentalne sposobnosti , koncentraciju i kreativnost .

Neke od koristi pozitivnog razmišljanja , uz ojačan imunitet , su i smanjeni rizik od srčanih oboljenja te problema s probavnim , disajnim , endokrinim i drugim telesnim sistemima .

Osim delovanja na naše telo , emocije utiču i na naše intelektualne sposobnosti .

Tako smo na primer kreativniji , inteligentniji i fokusirane ukoliko smo u stanju zadovoljstva , zahvalnosti , saosećanja i sl

Neprirodno brz i stresan životni ritam savremenog čoveka i rastući zdravstveni problemi poput prave epidemije bolesti krvnog sistema , jasno ukazuju kako um i telo nisu dvije potpuno odvojene celine , što je još uvek prevladavajuća ideja u zapadnoj medicini .

Primena neke od brojnih dostupnih tehnika opuštanja kao što su joga , meditacija , tehnike disanja , ili pak kreativne radionice poput plesa , likovnog izražavanja i sl pozitivno deluje na naše misli i emotivno stanje , podržavajući tako i zdravlje našeg organizma .

Vežbe disanja
Primenite jedan mali trik i vežbom dubokog ( trbušnog ) disanja utičite na stanje uma , pa tako i zdravlje organizma .

Da vežbanje svesne kontrole nad dahom stimuliše i povećava životnu energiju , bilo je poznato mnogim drevnim civilizacijama .

A da disanjem možemo uticati na naša emocionalna stanja svi smo osetili kada smo se našli u situaciji da se posvađamo sa nekim , kada nam se disanje ubrza , ili u situaciji da kada uživamo u čitanju zanimljive knjige , naš puls postaje smiren a disanje usporeno .

Pravilno disanje je ključ kojim možemo otkloniti mnoge zdravstvene tegobe i probleme , probuditi naš mentalni potencijal , te biti srećniji i kreativniji u svemu što radimo .

Vežba dubokog disanja izvodi se u uspravnom sedećem položaju . Diše se duboko celim trbuhom . Vežba se izvodi opušteno i bez naprezanja .

Pri udahu trbuh se polako izboči prema van i puni kiseonikom , pri izdahu vraća prema kičmi a ugljen dioksid se istiskuje van .

Ovakvo disanje blago masira unutrašnje organe , podstiče probavu , reguliše rad bubrega , opušta nas i snižava krvni pritisak .

Udisanjem što veće količine vazduha tokom nekoliko minuta izvođenja ove vežbe , telo snabdevamo većom količinom dragocenog kiseonika , a time i većom količinom energije .

Disanje punim plućima u prirodnom okruženju deluje i na oslobađanje hormona sreće
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Može li um izlečiti telo ?
Page 1 of 11
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist
Forum Chat Samo reg. clanovi imaju pristup CHAT BOX-u

Sultanovic Forum - All The Best

Molimo vas da iskljucite blokator reklama za nas Forum!

Please turn off the ad blocker for our Forum!

Bitte deaktiviere den Werbeblocker für unser Forum!

Veuillez désactiver le bloqueur de publicité pour notre Forum!

Si prega di disattivare il blocco pubblicità per il nostro Forum!

Desactive el bloqueador de anuncios para nuestro Foro!

Desligue o bloqueador de anúncios para o nosso Fórum!

Çaktivizo bllokuesin e reklamës për Forumin tonë!

Lütfen Forumumuzun reklam engelleyicisini kapatın!

Моля, изключете блокера на реклами за нашия форум!

Отключите блокировщик объявлений для нашего форума!

Wyłącz blokowanie reklam na naszym Forum!

Dezactivați blocarea anunțurilor pentru Forumul nostru!