Ponedjeljak, 25.06.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi        Pretrazivac Postova        Forum Clanovi        Pravila Forum-a        RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Kava kava
Kava kava
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 12:58
Major
Poruka: 1009
Status:


Kava kava ( lat. Piper methisticum ) , rasprostranjena je biljna kultura sa područja Severnog Pacifika . Zanimljivo je da , uprkos imenu , nema baš nikakve veze ni sličnosti s kafom , ali je srodna sa paprenom metvicom . Narodi širom Pacifika često je koriste u medicinske , religijske i društvene svrhe , jer uklanja napetost i strah te podstiče druželjubivost . Delovanje te biljke zapadnjaci su otkrili 1768. zahvaljujući svedočanstvu moreplovca i istraživača Džejmsa Kuka o biljci koju pacifički urođenici uzimaju da bi postali opušteniji , vedriji i otvoreniji . Aktivni sastojci u biljci su kavalaktoni , od kojih je najmanje 15 psihoaktivno . Delovanje preparata kava kafe zavisi o koncentraciji određenih kavalaktona . Jedan od glavnih je desmetoksijangonin , koji podstiče blagu euforiju , te kavain , koji poboljšava pažnju i koncentraciju . kava kava predmet je mnogih istraživanja , te je na dobrom putu da zameni neke fabričke lekove . Najpoznatije delovanje kava - kafe jest umirivanje središnjeg nervnog sistema bez remećenja umnih sposobnosti . Zato je idealan dodatak ishrani za ljude koji trpe od teskobe , ali istovremeno imaju potrebu za budnošću i koncentracijom . kava kava je prirodna i odlično podnošljiva alternativa lekovima za smirenje - opušta mišiće , deluje kao anestetik , anksiolitik i antikonvulzivi . Takođe se može koristiti protiv bolova umesto farmaceutskih analgetika .

Pomaže ne samo kod depresije
Zbog diuretičkih i antiinflamatornih svojstava koristi se u lečenju gihta , bronhijalnih kongestija , cistitisa i prostatitisa .

Godine 2006. naučnici sa Univerziteta iz Aberdina u Škotskoj objavili su da bi kava kava mogla biti efikasna u lečenju raka jajnika i leukemije .

U istraživanju je ustanovljeno da ekstrakti metanola iz biljke smanjuju rast ćelija raka , a pritom ne diraju zdrave . Ovo takođe objašnjava nižu stopu raka kod ljudi koji je redovno konzumiraju .

Druga istraživanja pokazuju da bi mogla biti korisna kod sinovijalnog sarkoma , plućnih tumorogeneze , raka prostate i bešike .

Stanja kod kojih pomaže kava kava :
tjeskoba
napetost
uzrujanost
zabrinutost
potištenost
nesanica
hiperaktivnost
glavobolja
simptomi menopauze

Napomena
Preparati kava - kafe nalaze se na tržištu u obliku kapsula , ekstrakta , tinkture , čaja ili kao dodatak u buteljirano pićima , a proizvode se od korena biljke .

Koristite samo preparate proverenog kvaliteta prema navedenim uputstvima . Osobe koje pate od kliničke depresije ne smeju konzumirati kava kavu .

Nije bilo znakova štetnosti ovog preparata za jetru niti nekih drugih ozbiljnijih neželjenih dejstava. Osim toga, on osobama koje žele da koriste taj preparat preporucuje da prethodno provere funkcije jetre i da kavu koriste pod nadzorom lekara. Takodje se savetuje da se kava ne meša sa alkoholom niti sa drugim lekovima.
Ne preporučuje se konzumiranje ove biljke u kombinaciji s alkoholom , antipsihoticima , barbituratima i antidepresivima . kava kava ne sme se uzimati duže tri meseca .
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Kava kava
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist