Srijeda, 23.05.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi        Pretrazivac Postova        Forum Clanovi        Pravila Forum-a        RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Božikovina
Božikovina
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 12:49
Major
Poruka: 1009
Status:


Božikovina , Ilek akuifolium L. , zakonom je zaštićena biljna vrsta . Zovu je još česvina i zelenika . Božikovina je zimzeleni dvodomi (1) žbun ili drvo koje dostiže visinu do pet metara, retko do 10 metara. Raste sporo, ali može doživeti starost i do 300 godina. Pripada familiji Aquifoliaceae. U prirodi raste u srednjoj i zapadnoj Evropi, maloj Aziji i severozapadnoj Africi. Stari Rimljani za vreme zimskih praznika darivali su božikovinu prijateljima kao zaštitu od uroka , grmljavine i čarolija . U narodnim običajima božikovina predstavlja zaštitu od zlih duhova i nesreća , u zimskim mesecima stavlja se ispred vrata , a za vreme božićnih praznika u domove u kojima mora ostati do Svijećnicu . Cvet božikovine simbol je Isusova rođenja , crveni plod Isusove krvi , a list Isusove krune . U nas je gotovo neizbežan deo božićnog dekora . I u mojoj porodici na ulazna vrata stavljamo mali venčić ispleten od žita , ukrašen grančicom božikovine i zvončićima , a na stolu svećnjak ukrašen grančicama smreke i božikovine . U narodnoj medicini koristi se za lečenje artritisa i drugih reumatskih oboljenja , gihta , groznice i malarije , bolesti krvi , naročito malokrvnosti , bolesti limfe , škrofuloze i otečenih limfnih žlezda , bolesti disajnih organa i puteva ( bronhitis i katar ) , bolesti digestivnog sistema ( slabi rad želuca ) , bolesti jetre ( žutica ) , krvarenja , tegoba s mokrenjem ili za pojačano izlučivanje mokraće , visoke temperature . Sok iz listova dobija se mlevenjem sveže ubranih listova , a isceđeni sok koristi se za lečenje bolesti jetre . Koren se koristi za pojačano izlučivanje mokraće i za izazivanje znojenja u lečenju grozničavih stanja i povišene telesne temperature .

Moguća i alergija
Tinktura od listova božikovine uz čaj se najčešće koristi u narodnoj medicini , i to za lečenje artritisa , reumatskih oboljenja , hroničnog bronhitisa , tegoba sa želucem , mokrenjem . U nekim krajevima koristi se prženi ili suvi list božikovine kao surogat za kafu , a suvi plod kao purgativ , u dozama koje ne izazivaju povraćanje .

Zreli plodovi su jako otrovni , izazivaju mučninu , povraćanje i proliv , a u težim slučajevima i smrt . Od božikovine se izrađuju i poznate Bahove kapi , koje se upotrebljavaju za lečenje tegoba kao što su često izmenjivanje ljubavi i mržnje prema voljenoj osobi . Moguće su alergija i osetljivost često praćene mučninom , prolivom te jakim povraćanjem .

Od plodova božikovine dobija se lepak uz pomoć kojeg se love ptice .
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Božikovina
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist