Subota, 19.08.17
Dobro dosli: Gost | RSS
Sport TV Uzivo                Online Igrice                Net TV & Xat Chat                FilmoTeka                Domace Flash TV                Domace VLC TV                World TV
Novi Postovi  *   Pretrazi Postove  *   Clanovi  *   Pravila Forum-a  *   RSS
Page 1 of 11
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber 
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Božikovina
Božikovina
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 12:49
Major
Poruka: 1009
Status:


Božikovina , Ilek akuifolium L. , zakonom je zaštićena biljna vrsta . Zovu je još česvina i zelenika . Božikovina je zimzeleni dvodomi (1) žbun ili drvo koje dostiže visinu do pet metara, retko do 10 metara. Raste sporo, ali može doživeti starost i do 300 godina. Pripada familiji Aquifoliaceae. U prirodi raste u srednjoj i zapadnoj Evropi, maloj Aziji i severozapadnoj Africi. Stari Rimljani za vreme zimskih praznika darivali su božikovinu prijateljima kao zaštitu od uroka , grmljavine i čarolija . U narodnim običajima božikovina predstavlja zaštitu od zlih duhova i nesreća , u zimskim mesecima stavlja se ispred vrata , a za vreme božićnih praznika u domove u kojima mora ostati do Svijećnicu . Cvet božikovine simbol je Isusova rođenja , crveni plod Isusove krvi , a list Isusove krune . U nas je gotovo neizbežan deo božićnog dekora . I u mojoj porodici na ulazna vrata stavljamo mali venčić ispleten od žita , ukrašen grančicom božikovine i zvončićima , a na stolu svećnjak ukrašen grančicama smreke i božikovine . U narodnoj medicini koristi se za lečenje artritisa i drugih reumatskih oboljenja , gihta , groznice i malarije , bolesti krvi , naročito malokrvnosti , bolesti limfe , škrofuloze i otečenih limfnih žlezda , bolesti disajnih organa i puteva ( bronhitis i katar ) , bolesti digestivnog sistema ( slabi rad želuca ) , bolesti jetre ( žutica ) , krvarenja , tegoba s mokrenjem ili za pojačano izlučivanje mokraće , visoke temperature . Sok iz listova dobija se mlevenjem sveže ubranih listova , a isceđeni sok koristi se za lečenje bolesti jetre . Koren se koristi za pojačano izlučivanje mokraće i za izazivanje znojenja u lečenju grozničavih stanja i povišene telesne temperature .

Moguća i alergija
Tinktura od listova božikovine uz čaj se najčešće koristi u narodnoj medicini , i to za lečenje artritisa , reumatskih oboljenja , hroničnog bronhitisa , tegoba sa želucem , mokrenjem . U nekim krajevima koristi se prženi ili suvi list božikovine kao surogat za kafu , a suvi plod kao purgativ , u dozama koje ne izazivaju povraćanje .

Zreli plodovi su jako otrovni , izazivaju mučninu , povraćanje i proliv , a u težim slučajevima i smrt . Od božikovine se izrađuju i poznate Bahove kapi , koje se upotrebljavaju za lečenje tegoba kao što su često izmenjivanje ljubavi i mržnje prema voljenoj osobi . Moguće su alergija i osetljivost često praćene mučninom , prolivom te jakim povraćanjem .

Od plodova božikovine dobija se lepak uz pomoć kojeg se love ptice .
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Božikovina
Page 1 of 11
Search:

Forum Chat Samo reg. clanovi imaju pristup CHAT BOX-u
-"TOP 25 FORUMASA"-
Gledanje Pay TV kanala bez valjane pretplate je ilegalno, sve datoteke/informacije ovdje su samo za obrazovne svrhe.
Watching Pay TV channels without a valid subscription is illegal , all files/information here are only for educational purposes only.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist