Petak, 18.08.17
Dobro dosli: Gost | RSS
Sport TV Uzivo                Online Igrice                Net TV & Xat Chat                FilmoTeka                Domace Flash TV                Domace VLC TV                World TV
Novi Postovi  *   Pretrazi Postove  *   Clanovi  *   Pravila Forum-a  *   RSS
Page 1 of 11
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber 
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Miloduh - Hyssopus officinalis
Miloduh - Hyssopus officinalis
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 12:39
Major
Poruka: 1009
Status:


Lekoviti Miloduh ili izop jeste mali polužbun 2-6 decimetara visine , sa stablom koje je pri dnu drvenasto , obraslo uspravnim i jako lisnatim granama . Lišće je linearno i kopljast , zatubasto i gotovo bez drške . U pazuhu ima pramenak od sitnijeg lišća . Koren je dugovečan . Cvetovi su plavi , ređe ružičasti ili beli . Kod nas se sadi po baštama , a divlja raste po kamenjarima " na istoku Srbije . Sadi se po baštama kao biljka za lek i za začin . Jako i prijatno miriše Cveta u julu i avgustu . Odvajkada u upotrebi kao lek .Upotrebljava se cela biljka , ali je najbolje uzimati vrhove stabljike s cvećem i lišćem . Smatralo se i smatra se da ima svojstvo da čisti pluća od svake nečistoće . U Engleskoj je bio cenjen zbog toga " što se mislilo da može sušiti plućne cevi od guste pene " , dakle , da deluje protiv kašlja i tegoba u prsima , pritiska itd. Naročito je dobar u slučajevima kad zastane izbacivanje sluzi , i kod osetljivih ljudi . Ali ne treba uzimati odmah , tj u početku zapaljenja i nadražaja u plućima , već kad se te zapaljenje utišaju : kad padne temperatura , sluz " sazri " itd Tako treba uzimati uopšte sve lekove u kojima ima ulja i balzama . " A u miloduhu ima žutog etarskog ula , gorke materije , nešto kamfora i sumpora " . Podstiče organe na rad i jača ih .
čaj se spravlja se od 4 grama miloduha i 200 grama ključale vode ; piti
2-3 šolje čaja dnevno .

Priprema sirupa :
Vrhova stabljike sa cvetom
blagovanja 100 grama
Ključale vode 1000 grama
Šećera 1600 grama
Treba uzimati po 100 grama dnevno , tj po 6 kašika . Čaj i tinktura od ove biljke mogu se upotrebljavati i protiv reumatizma i kod nervno razdražljivih osoba .
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Miloduh - Hyssopus officinalis
Page 1 of 11
Search:

Forum Chat Samo reg. clanovi imaju pristup CHAT BOX-u
-"TOP 25 FORUMASA"-
Gledanje Pay TV kanala bez valjane pretplate je ilegalno, sve datoteke/informacije ovdje su samo za obrazovne svrhe.
Watching Pay TV channels without a valid subscription is illegal , all files/information here are only for educational purposes only.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist