Srijeda, 20.06.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi        Pretrazivac Postova        Forum Clanovi        Pravila Forum-a        RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Miloduh - Hyssopus officinalis
Miloduh - Hyssopus officinalis
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 12:39
Major
Poruka: 1009
Status:


Lekoviti Miloduh ili izop jeste mali polužbun 2-6 decimetara visine , sa stablom koje je pri dnu drvenasto , obraslo uspravnim i jako lisnatim granama . Lišće je linearno i kopljast , zatubasto i gotovo bez drške . U pazuhu ima pramenak od sitnijeg lišća . Koren je dugovečan . Cvetovi su plavi , ređe ružičasti ili beli . Kod nas se sadi po baštama , a divlja raste po kamenjarima " na istoku Srbije . Sadi se po baštama kao biljka za lek i za začin . Jako i prijatno miriše Cveta u julu i avgustu . Odvajkada u upotrebi kao lek .Upotrebljava se cela biljka , ali je najbolje uzimati vrhove stabljike s cvećem i lišćem . Smatralo se i smatra se da ima svojstvo da čisti pluća od svake nečistoće . U Engleskoj je bio cenjen zbog toga " što se mislilo da može sušiti plućne cevi od guste pene " , dakle , da deluje protiv kašlja i tegoba u prsima , pritiska itd. Naročito je dobar u slučajevima kad zastane izbacivanje sluzi , i kod osetljivih ljudi . Ali ne treba uzimati odmah , tj u početku zapaljenja i nadražaja u plućima , već kad se te zapaljenje utišaju : kad padne temperatura , sluz " sazri " itd Tako treba uzimati uopšte sve lekove u kojima ima ulja i balzama . " A u miloduhu ima žutog etarskog ula , gorke materije , nešto kamfora i sumpora " . Podstiče organe na rad i jača ih .
čaj se spravlja se od 4 grama miloduha i 200 grama ključale vode ; piti
2-3 šolje čaja dnevno .

Priprema sirupa :
Vrhova stabljike sa cvetom
blagovanja 100 grama
Ključale vode 1000 grama
Šećera 1600 grama
Treba uzimati po 100 grama dnevno , tj po 6 kašika . Čaj i tinktura od ove biljke mogu se upotrebljavati i protiv reumatizma i kod nervno razdražljivih osoba .
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Miloduh - Hyssopus officinalis
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist