Nedjelja, 27.05.18
Dobro dosli: Gost | RSS
Novi Postovi        Pretrazivac Postova        Forum Clanovi        Pravila Forum-a        RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Jagorčevina protiv šlajma
Jagorčevina protiv šlajma
bind Post broj: 1 - Petak, 31.01.14, 12:36
Major
Poruka: 1009
Status:
Jagorčevina je jedna od prvih biljaka koja cvate u prolece, Počinje da cveta početkom aprila, a bere se sve do kraja maja. Ova biljka, u narodu poznata i kao jagorčika, jaglac ili jaglika, raste u planinskim područjima, na sunčanim obroncima, po livadama, šikarama. Cvetovi su složeni u štitasti cvat, a nalaze se u duguljastoj zelenoj caški. Cela je biljka dlakava. Za izbacivanje šlajma iz pluća upotrebljava se koren ove biljke , au nedostatku korena i njen cvet . U korenu ima 8-10 % saponina , tj onog istog sastojka kakvog ima iu stranoj biljci koja se u tu svrhu upotrebljava senegi . Cvet stišava , umiruje , i tim svojim delovanjem povećava izbacivanje štetne sluzi iz pluća . Jagorčevina se primenjuje svuda gde je potrebno boriti se protiv umaranja srca zbog zastoja u bronhijama : kod bronhitisa , velikog kašlja , zapaljenja pluća , pre i posle " krize " . U ovoj biljci ima i kamfora ( primulakamfor ) , te se ona zbog toga može upotrebiti onde gde već postoji srčana slabost , npr kod starijih ljudi , i kod mlađih nežnih , malokrvnih i slabih osoba koje boluju od pluća i gde postoji mogućnost da srce prestane; . U svakom slučaju , ona je bolja od čaja od lipe .

Preporučuje se u obliku čaja od kuvanog korena ( odvara od korena ) u dozi :
2-3 grama na 100 grama , ili
2-6 grama na 200 grama , ključale vode
Dnevno po tri šolje takvog prokuvanog čaja .
Iste su doze za čaj od cveta , poparenog ( nekuvanog ) u poklopljenom sudu . Ili se spremi isparena isceđevina ( gusta teč - na masa ) i upotrebljava u količini
0,2-0,5 grama , 1 to jest , gram toga gustiša ( ekstrakta ) rastvara se u 400 grama čaja od lipe i uzima se na dva sata po jedna čašica . Jači treba da popiju u toku 2-3 dana , a slabiji za 3-4 dana .

Da bi se ova količina mogla približno odrediti , treba imati naumu da jedna kašičica sadrži 5 -6 grama . Prema tome , količina od pola grama iznosila bi deseti , a količina od grama peti deo kašičice . Ovo najbolje mogu spremiti iskusni apotekari .

Kako ovaj koren , koji ima miris anasona , ima i osobinu da tera na mokrenje , a u isto vreme da blago čisti , može da se upotrebi i u početku plućnih zapaljenja , nazeba i gripa . On deluje tada i protiv vatre i protiv bolesti mokraćnih organa .
Forum » NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Jagorčevina protiv šlajma
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

-"TOP 25 FORUMASA"-

Sav sadrzaj koji se nalazi na nasem forumu sluzi iskljucivo u edukativne svrhe, svaka upotreba i koristenje nelegalnih programa i televizijskih streamova je zakonom kaznjiva, kupite ili se preplatite na legalan program ili televizijski paket.
All content on our forum serves exclusively for educational purposes, every use and use of illegal programs and television streams is punishable by law, purchased or paid to a legal program or television package.
Converter M3U Playlists Provjerite protok Playlist